Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Συνάντηση- συζήτηση με γονείς

 


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 18 Απριλίου 2024, με τη φροντίδα των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών του Σχολείου μας, ομιλία του κ. Αναστάσιου Χαρμαντά, πρώην Σχολικού Συμβούλου, Συμβούλου Οικογένειας με εξειδίκευση στην ψυχοδυναμική της οικογένειας και Υπεύθυνου της Σχολής Γονέων της Ι.Μ. Χαλκίδας, με θέμα: «Μπαμπά, μαμά, άκουσε τα συναισθήματά μου και ακολούθησε τα βήματά μου…».

Ο κ. Χαρμαντάς σημείωσε πως προκειμένου η επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά τους να έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής που η Παιδαγωγική και η Ψυχολογία χαρακτηρίζουν «θεραπευτική» και να ασκεί ευεργετική και θετική επίδραση στα παιδιά, είναι απαραίτητο οι γονείς να μάθουν να ακούν και νααγκαλιάζουν τα συναισθήματα των παιδιών τους. Τα παιδιά που βιώνουν κλίμα κατανόησης και αποδοχής,αισθάνονται καλύτερα και ενθαρρύνονται να μιλάνε, εκφράζουν λεκτικά τα συναισθήματά τους, ενσυναισθάνονται συμπονετικά, δημιουργούν συναισθήματα αυταξίας και αυτοεκτίμησης. Μαθαίνουν να αγαπούν χωρίς όρους, αλλά να συμπεριφέρονται με όρια, να θωρακίζονται με μηχανισμούς άμυνας απέναντιστους κινδύνους, να μειώνουν την απειλή ή τον φόβο,να προωθούν την ανάπτυξη και τηδημιουργική αλλαγή, σύμφωνα με τον ThomasGordon.

Ακόμη, ο ομιλητής τόνισε πως με δεδομένη την καταλυτική επίδραση των γονέων στην εξέλιξη του παιδιού, είναι απαραίτητο ως γονείς, ιδίως αν συνειδητοποιήσουμε ότι η συζήτηση που κάνουμε με τα παιδιά μας είναι καταστροφική ήτουλάχιστον μη θεραπευτική, να διδαχθούμε και να υιοθετούμε, νέους τρόπους επικοινωνίας με τα πλάσματα που φέραμε στον κόσμο. Έτσι θα μπορούμε νατουςπροσφέρουμεσυναισθηματική αγωγή και μέσω αυτής να τους διδάξουμε την αγάπη, την καλοσύνη, τη συμπονετική ενσυναίσθηση, την ευτυχία και να συμβάλλουμε στο να καλλιεργήσουν τις πανανθρώπινες αρετές και αξίες.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Χαρμαντάς είπε εμφατικά πως «τα παιδιά που δέχονται συναισθηματική αγωγή, ως έφηβοι, ως ενήλικες, ως σύντροφοι, ως γονείς δεν κάνουν ποτέ και κανέναν να πονέσει και παράλληλα μαθαίνουν να διεκδικούν και να αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως η βία, τα ναρκωτικά».

Αναφερόμενος στον ρόλο του σχολείουστηνανάπτυξηαυτόνομων, ελεύθερων, επιτυχημένων και ευτυχισμένων ενηλίκων, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας σχολείου - οικογένειας και ανέφερε πως αν οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουνέστω για λίγο μια διδασκαλία, θα διαπίστωναν το πόσο δύσκολο, αλλά καιωραίο είναι το έργο της αγωγήςκαι μάθησης των παιδιών το οποίο υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί.

Η ομιλία εξελίχθηκε σε βιωματικό εργαστήριο καθώς γονείς και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ευχάριστες βιωματικές ασκήσεις με τις οποίες βίωσαν τεχνικές επικοινωνίας με τα παιδιά και όχι μόνο.

Στο τέλος της συνάντησης όσοι/ες παραβρέθηκαν σε αυτή, φάνηκαν ενθουσιασμένοι. Οι περισσότεροι/ες ζήτησαν να υπάρξει κι άλλη με ανάλογη θεματική καιδήλωσαν πως επιθυμούν να συμμετέχουν σε βιωματικές ομάδες συμβουλευτικής γονέων στις οποίες είναι εμψυχωτής ο κ. Χαρμαντάς ασκώντας εθελοντικά για πολλά χρόνια το κοινωνικό του καθήκον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου