Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

                        ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

                        ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022

Αγαπητοί γονείς,

Όπως ήδη γνωρίζετε, το σχολείο μας  κατά το σχολικό έτος 2021-2022 εφάρμοσε με επιτυχία τα εργαστήρια δεξιοτήτων , όπως άλλωστε προβλέπεται, σε όλες τις τάξεις. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση. Στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής, δεξιοτήτων τεχνολογίας επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες.

Ενδεικτικά, οι σύγχρονες δεξιότητες περιλαμβάνουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, αυτομέριμνα, κοινωνικές δεξιότητες, πολιτειότητα, ενσυναίσθηση και ευαισθησία, προσαρμοστικότητα, ανθεκτικότητα υπευθυνότητα, πρωτοβουλία, την επίλυση προβλημάτων, τον ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό.

Εφαρμογή του Προγράμματος:

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου εκπόνησαν το Σχέδιο Δράσης της σχολικής μονάδας με βάση το όραμα του σχολείου μας, σταθμίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του σχολείου μας.

Το όραμά μας είναι η δημιουργία πολιτών του 21ου αιώνα που να έχουν επαφή, να καταλαβαίνουν, να φροντίζουν, να αναπτύσσουν τον εαυτό τους για να μπορούν να επικοινωνούν, να καταλαβαίνουν και να διαπραγματεύονται ισορροπημένα με τον άλλο (Ευ Ζην). Πολίτες που να ενδιαφέρονται, να αναπτύσσουν σχέσεις ισορροπημένες και αρμονικές στις κοινωνίες που συνδημιουργούν (Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ) και να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία έχοντας ενεργητική επαφή με το απρόβλεπτο,  αναδυόμενο μέλλον (Δημιουργώ και Καινοτομώ) και έχοντας βαθύ και ουσιαστικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον και κατανόηση ότι η ανθρωπότητα είναι ένα μικρό και αναπόσπαστο κομμάτι του (Περιβάλλον).

Μέσα από τη δημιουργική συμμετοχή των μαθητών/-τριών και την ενεργή συμμετοχή όλων εκπαιδευτικών του σχολείου, επιδιώκουμε τον αναπροσανατολισμό του σχολείου προς μια κοινότητα μάθησης και πρακτικής που θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντος τον μαθητή και τις ανάγκες του.       

            Οι μαθητές/τριες να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τις ατομικές τους δυνατότητες, ώστε να μάθουν πώς να μαθαίνουν, πώς να εφαρμόζουν αυτά που έμαθαν, πώς να συνεργάζονται και  να συνυπάρχουν με τους άλλους ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

            Οραματιζόμαστε ένα σχολείο που όλοι θα νιώθουν ασφάλεια και αγάπη, θα καλλιεργεί την αποδοχή και την αναγνώριση και το κάθε παιδί θα εισπράττει τη χαρά της δημιουργίας , της επιτυχίας και θα γεύεται  τη χαρά της μάθησης.

Μια σημαντική παράμετρος που δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε είναι ο Covid 19 που μας στερεί τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε επισκέψεις οι οποίες θα υποστηρίξουν τις θεματικές ενότητες και να οργανώσουμε ανοιχτές δράσεις στην κοινότητα

Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ  ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

 

 

ως προς τη  Θεματική Ενότητα

Ζω καλύτερα- Ευ ζην

  Α΄ τάξη: Δόντια Γερά, Τρώγοντας Υγιεινά

Β΄ τάξη: Δεν μαλώνω, δεν μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω

Γ΄ τάξη: Μαθαίνω να αγαπώ και να προστατεύω το σώμα μου.

Δ΄ τάξη: Κυκλοφορώ με ασφάλεια

Ε΄ τάξη: Μαθαίνοντας τη θετική πλευρά της ζωής

Στ΄ τάξη: Διαμορφώνοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα φύλα

 

ως προς τη Θεματική Ενότητα

Φροντίζω το Περιβάλλον

Α΄τάξη : Dirty stories: Σκέφτομαι πριν το πετάξω

Β΄τάξη: Κύκλος είναι και γυρίζει

Γ΄ τάξη: Ελάτε να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη!

Δ΄ τάξη: Κύκλος είναι και γυρίζει


Ε΄τάξη : Το νερό με  μέτρο!

  Στ΄ τάξη: Γνωρίζοντας την κατοικία του χθες, σχεδιάζω την κατοικία του σήμερα

 

ως προς τη Θεματική Ενότητα 

Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Α΄ τάξη :Καραβάνια χωρίς σύνορα:Αναζητώντας την πατρίδα της καρδιάς μας

  Β΄τάξη: Τα δικαιώματα των παιδιών

Γ΄τάξη :Διαφέρουμε μεταξύ μας και όμως ταιριάζουμε

Δ΄ τάξη :Όλοι μαζί στη σχολική ζωή

  Ε΄ τάξη :Εγώ και η κοινωνία

Στ΄ τάξη: Ανθρώπινα δικαιώματα και αποδοχή της διαφορετικότητας

 

ως προς τη Θεματική Ενότητα

Δημιουργώ και Καινοτομώ- Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

Α΄ τάξη :Οι μικροί εξερευνητές

Β΄ τάξη : Παλιά επαγγέλματα

Γ΄ τάξη :Πραγματοποιώ το Όνειρό Μου

Δ ΄τάξη  : Η σχολική τάξη συναντά τον επιστήμονα

Ε΄ τάξη : Οι μικροί εξερευνητές

Στ΄ τάξη: Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους

 

 

Περιηγηθείτε στις 4 διαφορετικές θεματικές ενότητες για να δείτε το υλικό που δημιούργησαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Σχολείου μας στα πλαίσια των Εργαστηρίων!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου