Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

Αποχαιρετιστήριο μάθημα στα γερμανικά

 

Tην Δευτέρα 2 Ιουνίου οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης πραγματοποίησαν ένα πολύ όμορφο πικ νικ με φρούτα στην αυλή του σχολείου μας με σκοπό τη βιωματική προσέγγιση της γερμανικής γλώσσας. Στην απολαυστική αυτή εμπειρία συμμετείχε ενεργά και ο κ. Νεκτάριος με τους μαθητές του.

Το τραπέζι  μας γέμισε χρώματα και γεύσεις και απολαύσαμε όλοι τα καλοκαιρινά μας φρούτα, αφού πρώτα μάθαμε πώς λέγονται στα γερμανικά. Στη συνέχεια παίξαμε γλωσσικά παιχνίδια με το αγαπημένο μας πανί-αερόστατο και κάναμε έναν μικρό απολογισμό όσων μάθαμε και ζήσαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που με ενθουσιασμό ετοίμασαν το πολύχρωμο μάθημά μας και πολλές ευχαριστίες στους γονείς για την πολύτιμη συνεργασία τους. Schöne Sommerferien! Καλές καλοκαιρινές διακοπές!



Παρασκευή 30 Μαΐου 2025

Ποδηλατικό Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

 

Τη Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025, το 8 ΔΣ Χαλκίδας, θα πραγματοποιήσει τη δράση “Φόρα κράνος, πάμε βόλτα” ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας στον άξονα “Κυκλοφοριακή αγωγή”.  Πιο συγκεκριμένα το προαύλιο του σχολείου μας, θα διαμορφωθεί σε ένα ποδηλατικό πάρκο όπου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα, με βιωματικό τρόπο, να μάθουν την ασφαλή χρήση των ποδηλάτων και πατινιών καθώς και τους κανόνες και τα σήματα κυκλοφορίας. Θα δημιουργηθούν 4 σταθμοί, μία πίστα ποδηλάτων, ένας χώρος δημιουργίας κατασκευών και σημάτων κυκλοφορίας, μία πίστα πατινιών και μία αίθουσα προβολών όπoυ οι μαθητές θα περνούν κυκλικά. Η διάρκεια παραμονής σε κάθε σταθμό είναι 20 λεπτά για κάθε τμήμα ενώ ο πλήρης κύκλος διαρκεί 1 ώρα και 20΄.



Πρόγραμμα  

Α ζώνη    09:00-10:20

11ο ΔΣΧ (τμήμα 1)-11ο ΔΣΧ (τμήμα 2)-24ο (τμήμα 1)-24ο ΔΣΧ (τμήμα 2)

Β ζώνη    10:30-11:50

21ο ΔΣΧ (τμήμα 1)-8ο ΔΣΧ (Α τάξη)-8ο ΔΣΧ(Β τάξη)-8ο ΔΣΧ(Γ τάξη)

Γ ζώνη.    12:00-13:15

8ο ΔΣΧ (Δ τάξη)- 8ο ΔΣΧ (Ε τάξη)-8ο ΔΣΧ(ΣΤ τάξη)

 

Τα τμήματα των σχολείων που θα συμμετέχουν στη δράση θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο 15 λεπτά πριν την έναρξη του προγράμματος τους. Όλοι οι μαθητές θα πρέπει να έχουν έγκυρο ΑΔΥΜ και γονική συναίνεση συμμετοχής στη δράση. Ο εξοπλισμός (ποδήλατα, πατίνια, κράνη, ποδηλατάκια με βοηθητικές κλπ) θα διατεθούν από τους γονείς των μαθητών του 8ου ΔΣΧ.

Πέμπτη 15 Μαΐου 2025

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Ε' και Στ' Τάξης στο ΚΠΙΣΝ «Χάπενινγκ now: Η Τέχνη στην Καθημερινή Ζωή»

 

Σήμερα Πέμπτη 15 Μαΐου οι μαθητές και μαθήτριες της Ε' και Στ' τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό εργαστήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τίτλο «Χάπενινγκ now: Η Τέχνη στην Καθημερινή Ζωή».

Μέσα από ένα πρωτότυπο σκηνικό που θύμιζε περισσότερο καλλιτεχνικό χάπενινγκ παρά συνηθισμένη συνέλευση, τα παιδιά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα φανταστικό πρόβλημα. Συνεργάστηκαν σε ομάδες, ανέλαβαν ρόλους και αξιοποίησαν δημιουργικά πρωτότυπα αντικείμενα και αξεσουάρ, για να καταλήξουν σε καινοτόμες λύσεις. Στο τέλος, παρουσίασαν τις ιδέες τους και έλαβαν από κοινού την τελική απόφαση για την καλύτερη πρόταση.

Το εργαστήριο ενίσχυσε τη δημιουργική σκέψη, την ομαδικότητα και τη φαντασία των παιδιών, ενώ παράλληλα ανέδειξε τη σημασία του ενεργού πολίτη σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Μια εμπειρία γεμάτη έμπνευση, φαντασία και ενεργό συμμετοχή.


  



                          



Τρίτη 13 Μαΐου 2025

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Την Τρίτη 13/5/2025 οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Λεοντή Μαρία και Μπιλάλη Ιωάννα επισκέφθηκαν το 7ο Γυμνάσιο Χαλκίδας στα πλαίσια του προγράμματος "Ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο". 
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν σταδιακά με τον χώρο του σχολείου και να περιηγηθούν σε αυτό. Η διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του μας υποδέχτηκαν θερμά και μας ξενάγησαν στους χώρους του.
Μάλιστα, στους μαθητές μας δόθηκε η δυνατότητα να απευθύνουν οι ίδιοι τις ερωτήσεις, που είχαν επιλέξει τόσο στη διευθύντρια και κάποιους εκπαιδευτικούς όσο και σε κάποιους μαθητές του γυμνασίου, παλιούς μαθητές στο δημοτικό τους. 
Επιστρέφοντας στο σχολείο οι μαθητές συζήτησαν την εμπειρία τους και εξέφρασαν σκέψεις, συναισθήματα κι ανησυχίες σχετικά με το πέρασμα στη νέα βαθμίδα.

 

Δευτέρα 5 Μαΐου 2025

 4 Απριλίου: Χτίζοντας ένα καλύτερο κόσμο όχι για μια ημέρα αλλά για πάντα

To περιβαλλοντικό πρόγραμμα της τάξης μας για τον «Ενεργό Πολίτη» έχει ως κύριο στόχο την προώθηση της φιλοζωίας. Η φιλοζωία ως στάση ζωής οδηγεί στη βελτίωση του εαυτού μας και κατ’ επέκταση της ίδιας της κοινωνίας καθώς βασική προϋπόθεσή της, αποτελεί η ικανότητα της ενσυναίσθησης. Μέσα από την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης – σχολικός στόχος πρωταρχικής σημασίας – επιτυγχάνεται η απόκτηση όλων εκείνων των εφοδίων που είναι απαραίτητα για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού και που τελικά θα το καταστήσουν ικανό να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του και να θέλει να ενεργεί για τη βελτίωσή του. 

Με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό των αδέσποτων ζώων (από νέες εγκαταλείψεις κατοικιδίων και την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους) αποφασίσαμε να φτιάξουμε για άλλη μια χρονιά σπιτάκια που θα τα προστατεύσουν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και «ποτίστρες» για τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού. Σε αυτό το στάδιο αναλύθηκαν εκτενώς οι σκοποί και οι λόγοι της δράσης καθώς επίσης ασχοληθήκαμε και με τον προβληματισμό «γιατί υπάρχουν αδέσποτα». Για την εξασφάλιση της κατανόησης και της ουσιαστικής συμμετοχής των παιδιών της Τάξης Υποδοχής Προσφύγων στην όλη διαδικασία, έχει προηγηθεί προηγούμενη συζήτηση και διάλογος, με τη βοήθεια εφαρμογών μετάφρασης. Για την εκ νέου ευαισθητοποίηση των μαθητών και την έναρξη μιας ακόμα συζήτησης που θα εξάγονταν συμπεράσματα-προβληματισμοί από τα ίδια τα παιδιά, χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα μια εγκαταλελειμμένη ετοιμοθάνατη γάτα (και φωτογραφίες της) που είχε επισκεφθεί το προαύλιό μας λίγες μέρες μετά, αφού είχαμε ήδη αποφασίσει τη δημιουργία σπιτιών και ποτιστρών και είχαμε κάνει την εισαγωγή μας (η γάτα διασώθηκε και υιοθετήθηκε). Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές του Τμήματος Υποδοχής Προσφύγων σε συνεργασία με τους συμμαθητές τους από την Στ’ τάξη , χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες και μετέτρεψαν έπιπλα που προορίζονταν για πέταμα, σε σπιτάκια για γάτες. Αρχικά, αφού έκαναν τις απαραίτητες εργασίες –υπό επίβλεψη- για να εξασφαλισθεί η λειτουργικότητα και η στιβαρότητα των κατασκευών ( συγκολλήσεις με κόλλα, βίδωμα μερών κ.ο.κ.), ολοκλήρωσαν τα σπιτάκια βάφοντάς τα με οικολογικά, πλαστικά χρώματα νερού (είχε προηγηθεί η μόνωσή τους με το κατάλληλο υλικό από εμάς ώστε να αντέξουν στον χρόνο). Με τον ίδιο τρόπο ολοκλήρωσαν και τις ποτίστρες, σε μεταγενέστερο στάδιο. Τέλος, τα σπιτάκια και οι ποτίστρες τοποθετήθηκαν στο σχολείο μας (για το γατάκι «μασκότ», το Πατατάκι/Κέισι/Κοτομπουκίτσα) και σε διάφορες περιοχές της πόλης μας όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός αδέσποτων γάτων.

 

Mια πραγματική Καθαρά Δευτέρα

Στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος της Tάξης Yποδοχής Προσφύγων, οργανώσαμε έναν εκπαιδευτικό περίπατο στη γειτονική παραλία. Κατά τη διάρκειά αυτού, οι μαθητές μας παρατήρησαν ψάρια και γαρίδες που έπιασαν στις παλιρροϊκές λακκούβες που είχαν σχηματιστεί (στη συνέχεια τα απελευθέρωσαν στα βαθιά), εντόπισαν και έσωσαν έναν σπάνιο θαλάσσιο λαγό που είχε ξεβραστεί (https://greece.inaturalist.org/taxa/253928-Aplysia-fasciata), έπαιξαν νέα παιχνίδια (π.χ. «βατραχάκια» στην επιφάνεια της θάλασσας), μάζεψαν αγριολούλουδα (τα οποία αργότερα επέλεξαν να μοιράσουν), καθάρισαν μέρος της ακτής (μαζεύοντας και τις πρώτες ύλες για τη μετέπειτα κατασκευή των χαρταετών μας) και γενικότερα έμαθαν πράγματα μέσα από μια βιωματική και ευχάριστη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, για την κατασκευή των χαρταετών μας συλλέξαμε καλάμια, διάφορα πλαστικά και σχοινιά που βρήκαμε ξεβρασμένα. Αφού επιλέξαμε τα πιο «κατάλληλα» υλικά και πετάξαμε όσα δεν χρειαζόμασταν στην ανακύκλωση, συζητήσαμε για το πώς θα κάνουμε την κατασκευή μας. Την επόμενη ημέρα σχίσαμε τα καλάμια μας, φτιάξαμε τον σκελετό του χαρταετού μας και αξιοποιήσαμε τα πλαστικά που είχαμε  στη διάθεσή μας (πλαστικά από τη θάλασσα και σακούλες από την τάξη μας) για να τον ντύσουμε. Αν και είναι αμφίβολο το κατά πόσο οι χαρταετοί μας είναι σε θέση να πετάξουν, σίγουρα ήταν μια διαδικασία που έδωσε στα παιδιά ευχαρίστηση.
 

Καθαρά Δευτέρα: Η επόμενη ημέρα

Για αρκετές εβδομάδες μετά την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, οι ακτές μας γεμίζουν με τα απομεινάρια μας. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με την «παραλία μας». Χιλιόμετρα σπάγκου, αμέτρητες πλαστικές λαβές που έχουν αντικαταστήσει την παραδοσιακή, ξύλινη «καλούμπα» και δεκάδες χαρταετοί που είτε χάθηκαν είτε εγκαταλείφθηκαν σκοπίμως μετά το πέρας αυτού του ευχάριστου εθίμου, κατακλύζουν τις ακρογιαλιές μας. Φυσικά, όπως λέει ο λαός μας «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές μας να μαζέψουν όσα υλικά εντόπισαν (σπάγκο, σπασμένους χαρταετούς και λαβές)και να δώσουν ξανά φτερά στους σπασμένους χαρταετούς. Αφού τους επισκεύασαν, τους «πέταξαν» και κάποιους από αυτούς τους δώρισαν σε άλλα παιδιά που μένουν στη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο, στη Ριτσώνα.

                                                                Στήνοντας το ενυδρείο της τάξης μας

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας ενυδρείο. Για το «στήσιμο» του ενυδρείου του σχολείου μας, αξιοποιήθηκαν μερικές πέτρες, ποταμίσια άμμος και αληθινά φυτά (κερατόφυλλα). Αφού οι μαθητές των τάξεων (Τ.Υ. και ΣΤ’) χωρίστηκαν σε ομάδες, ανέλαβαν το πλύσιμο της άμμου, των πετρών και το γέμισμα του ενυδρείου με νερό. Έπειτα, αναλύσαμε τις επόμενες κινήσεις  μας, προσθέσαμε το φίλτρο, το αντιχλώριο και τα απαραίτητα βακτήρια στο νερό,  αιτιολογώντας με απλά λόγια τον ρόλο τους (το ίδιο έγινε και με την Α’ τάξη, σε μεταγενέστερη χρονική περίοδο). Αφού πέρασε το κατάλληλο χρονικό διάστημα ακολουθώντας τα σωστά βήματα (προσθήκη επιπλέον βακτηρίων, μετρήσεις κ.τ.λ.) , βάλαμε τα ψάρια και τα φυτά μας. Τα συγκεκριμένα ψάρια που επιλέχθηκαν ονομάζονται πεταλούδες και διασώθηκαν από τα ποτάμια του Βόλου (μετά τη δεύτερη αποξήρανση της λίμνης Κάρλας). Αφού είδαμε σχετικά βίντεο από τις καταστροφές της κακοκαιρίας «Daniel», συζητήσαμε σχετικά με την ηθική σκοπιά της συμπεριφοράς του ανθρώπου προς τη φύση και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος ( για τη συμμετοχή των μαθητών της Τάξης Υποδοχής είχε προηγηθεί σε προγενέστερο στάδιο η επίδειξη των ίδιων video και είχε πραγματοποιηθεί διάλογος με τη βοήθεια του Google translate). Στο διάστημα που πέρασε, οι μαθητές του Τμήματος ΖΕΠ ανέλαβαν τη φροντίδα των ψαριών (το ενυδρείο βρισκόταν στην τάξη μας ) αλλά περιστασιακά όλοι οι μαθητές έρχονταν για να παρακολουθήσουν την πορεία εξέλιξης των ψαριών –  συχνά τα τάιζαν - και των φυτών. Έτσι, τα παιδιά κατανόησαν σε κάποιον βαθμό τον τρόπο λειτουργίας του «μικρο-οικοσυστήματός» μας και τους πιθανούς τρόπους που ο άνθρωπος επηρεάζει τη φύση, μέσα από τις δραστηριότητές/κινήσεις του. Στο τέλος, τα ψάρια – τα οποία ήταν πλέον πιο δυνατά και υγιή – απελευθερώθηκαν την ιδανική περίοδο (την Άνοιξη που αποτελεί αναπαραγωγική περίοδο και απαγορεύεται η διενέργεια αλιείας) στο φυσικό τους περιβάλλον (στη λίμνη Υλίκη όπου υπάρχουν πληθυσμοί του συγκεκριμένου είδους και η εισαγωγή τους δεν θα προκαλέσει προβλήματα στα γηγενή είδη). Για την ανατροφοδότηση των μαθητών από την απελευθέρωση των ψαριών, χρησιμοποιήσαμε ένα video

 

Κυριακή 27 Απριλίου 2025

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Χαλκίδας

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού  Βιβλίου, οι μαθητές  της Γ' και  Δ' τάξης με τους εκπαιδευτικούς τους πραγματοποίησαν δράσεις που ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψή τους στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Χαλκίδας στις 4/4/2025. Εκεί παρακολούθησαν πρόγραμμα γνωριμίας με τη βιβλιοθήκη συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των παιδιών και στην καλλιέργεια της αγάπης για το παιδικό βιβλίο.



Ενεργώ για την προστασία των θαλασσών

Οι μαθητές της Γ' και Δ' τάξης μαζί  με τους εκπ/κούς τους υλοποίησαν στις 28/3/2025 δράση στα πλαίσια του προγράμματος  «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τη ρύπανση των θαλασσών.  

Αρχικά  το θέμα προσεγγίστηκε από το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων και ολοκληρώθηκε με τον καθαρισμό κοντινής ακτής στο σχολείο. 

                          


Έτσι, οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν  την ενεργή συμβολή τους στη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Καθαρίζουμε την ακτή μας – Δρούμε ως ενεργοί πολίτες!

Σήμερα, 27 Μαρτίου, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Ε’ τάξης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, πραγματοποίησαν μια σημαντική δράση καθαρισμού της γειτονικής ακτής του σχολείου μας. Με πολλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα, μικροί και μεγάλοι συνέβαλαν στην απομάκρυνση απορριμμάτων, προστατεύοντας έτσι το φυσικό περιβάλλον και ενισχύοντας την οικολογική συνείδηση όλων.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την πολύτιμη συμβολή τους! Η δράση αυτή αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα ενεργού πολιτειότητας, καθώς αναδεικνύει την ευθύνη μας απέναντι στο περιβάλλον και την κοινότητά μας. Ο καθαρισμός των ακτών δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής αλλά και υγείας, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και στη βελτίωση της ποιότητας του οικοσυστήματος.

Η ενεργός πολιτειότητα ξεκινά από μικρές, καθημερινές πράξεις με μεγάλο αντίκτυπο. Οι μαθητές μας απέδειξαν πως, όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά! Συνεχίζουμε με την ίδια διάθεση και ενθουσιασμό για ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο μέλλον!


                                      

                                       
                                      

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

Γιορτή βάφλας στο μάθημα των γερμανικών

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βάφλας (Waffeltag) που γιορτάζεται στη

Γερμανία κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου, οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης των

γερμανικών την Δευτέρα 17/3 οργάνωσαν και έφεραν εις πέρας με

ενθουσιασμό τη δική τους ημέρα βάφλας. Στην πολύ δημιουργική και

απολαυστική αυτή εμπειρία συμμετείχαν επίσης ενεργά με την πολύτιμη

βοήθεια και το χαμόγελό τους και ο κ. Νεκτάριος με τους μαθητές του.

Η γιορτή αυτή είναι ένα σουηδικό έθιμο που καθιερώθηκε και στις άλλες

βόρειες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, στο Βέλγιο, αλλά και στην

Αυστρία και στο γερμανόφωνο τμήμα της Ελβετίας.

Οι μαθητές, αφού έμαθαν τα συστατικά της συνταγής στα γερμανικά,

ανέλαβαν να φέρουν οι ίδιοι τα απαραίτητα υλικά στο σχολείο. Φορώντας τα

καπέλα σεφ έφτιαξαν τη ζύμη, η οποία στη συνέχεια ψήθηκε στη βαφλιέρα

και το σχολείο μας γέμισε ευωδίες. Απολαύσαμε τόσο τη διαδικασία όσο και

το αποτέλεσμα και μας δόθηκε η ευκαιρία να προσεγγίσουμε τη γερμανική

γλώσσα και πολιτισμό με όλες μας τις αισθήσεις! Συγχαρητήρια σε όλα τα

παιδιά για το πιο νόστιμο μάθημά μας και πολλά ευχαριστώ στους γονείς για

τη στήριξη και συνεργασία τους.







Κυριακή 9 Μαρτίου 2025

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ

 

Τη σχολική χρονιά 2025 - 2026 στην Α΄ τάξη των Δημοτικών σχολείων θα φοιτήσουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1 - 1 - 2019 μέχρι και 31 - 12 - 2019. 

Οι εγγραφές θα γίνουν από 6 - 3 - 2025 έως και 26 - 3 - 2025.

Για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Οι μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ' τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν σήμερα Πέμπτη 6 Μαρτίου το Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Εξερευνώντας την Επιστήμη: Ενέργεια". Εμπλούτισαν τις γνώσεις τους στη Φυσική σχετικά με τις διαφορετικές μορφές ενέργειας και τις χρήσεις τους, ενώ παράλληλα διερεύνησαν τη μετατροπή τους από μία μορφή σε μία άλλη. Για την επίτευξη των παραπάνω παρακολούθησαν μία σειρά επιλεγμένων πειραμάτων. 










 

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025

Ταΐστρες πουλιών

Καθώς ο Φλεβάρης είχε βγάλει τα δόντια του και τα πουλιά δυσκολεύονταν σε μεγάλο βαθμό να βρουν φαγητό, αποφασίσαμε να φτιάξουμε και φέτος ταΐστρες. Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι απλά (κουκουνάρια, μπουκάλια, κουτιά από γάλα ή χυμό, κλαδάκια, βούτυρο, σχοινί, σύρμα, σπόρια πουλιών) και η κατασκευή είναι διασκεδαστική και διδακτική. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε τρείς φάσεις, με τη συμμετοχή των μαθητών της Τάξης Υποδοχής Προσφύγων, της Α’ και Στ’ τάξης. Στο πρώτο στάδιο τα παιδιά του τμήματος ΖΕΠ μαζί με κάποιους μαθητές της Στ’ τάξης, συνέλεξαν κουκουνάρια, τα κάλυψαν με ζεστό βούτυρο, τα έβαλαν μέσα σε μια σακούλα με σπόρους πουλιών και αφού το βούτυρο «πάγωσε», τα κρέμασαν σε διάφορα σημεία. Στη δεύτερη φάση, οι μεγαλύτεροι μαθητές της Τάξης Υποδοχής μαζί με τα παιδιά της Στ΄ τάξης,  έφτιαξαν ταΐστρες από μπουκάλια και χάρτινα κουτιά, κατά την ώρα του μαθήματος των Εικαστικών. Στην τρίτη φάση έγινε ακριβώς το ίδιο, με τους μαθητές της Α’ τάξης και τα μικρότερα παιδιά του τμήματος ΖΕΠ. Στο τέλος, οι ταΐστρες κρεμάστηκαν είτε στο προαύλιο είτε σε σημεία κοντά στα σπίτια των μαθητών, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες βρίσκονταν σε ετοιμότητα να δουν τα πουλάκια να τρώνε από τις ταΐστρες τους.  


Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρέθουσα

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα από τους/τις μαθητές/τριες των τάξεων Ε΄ και Στ' στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπονείται από την Ε' τάξη σχετικά με το επάγγελμα του αρχαιολόγου και του ξεναγού. 








Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ…ΜΕ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΕΣ

 

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου έκοψε σε κάθε τάξη τη βασιλόπιτα και τα μέλη του έδωσαν τις καλύτερες ευχές τους για την καινούρια χρονιά στους μαθητές και τις μαθήτριες.