Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

 Κρεμάστρες καλοσύνης

Στις 27 Μαΐου, οι μαθητές της Β’, Δ’ τάξης και του Τμήματος Υποδοχής προσφύγων του σχολείου μας, προχώρησαν στην κατασκευή κρεμάστρας  φιλίας. Φυσικά, στη διαδικασία συμμετείχαν και όσοι μαθητές το επιθυμούσαν, από άλλες τάξεις.  Στη συγκεκριμένη κρεμάστρα, η οποία τοποθετήθηκε κοντά στον ναό του Αγίου Ταξιάρχη, στο κέντρο της Χαλκίδας, όποιος επιθυμεί μπορεί να κρεμάσει πράγματα, χρήσιμα για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.  Κατόπιν, οποιοσδήποτε συνάνθρωπός μας που αντιμετωπίζει δυσκολίες, μπορεί να παίρνει αυτά τα αγαθά. 

 




Μαθαίνοντας καλύτερα τη φύση

Οι μαθητές του προγράμματος «Ο Κόσμος γύρω μας», σε συνεργασία με τα παιδιά της Β’ και της Γ’ τάξης, επιχείρησαν τη δημιουργία του δικού τους θερμοκηπίου. Αφού οι εκπαιδευτικοί εξήγησαν με παραστατικό τρόπο πώς λειτουργεί ένα θερμοκήπιο και έγινε παραλληλισμός του θερμοκηπίου μας, με το φαινόμενο του Θερμοκηπίου, ο κάθε μαθητής φύτεψε από μερικά σποράκια. Για θερμοκήπιο χρησιμοποιήσαμε ένα διάφανο πλαστικό δοχείο 56 λίτρων, στο οποίο τοποθετήσαμε τα γλαστράκια των παιδιών και ένα θερμόμετρο. Ταυτόχρονα, έξω από το δοχείο τοποθετήθηκε ακόμα ένα θερμόμετρο και κάποια γλαστράκια με σπόρους, ώστε οι μαθητές να παρατηρήσουν την ανάπτυξη των φυτών εντός και εκτός θερμοκηπίου, όσο τα φροντίζουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Στο τέλος, τα φυτά μεταφυτεύτηκαν στα παρτέρια και τις γλάστρες του σχολείου.

          Σε επόμενο στάδιο της ίδιας δράσης, οι μαθητές της Τ.Υ. κατασκευάζουν ένα ομοίωμα της Γης, χρησιμοποιώντας μια μικρή μπάλα, διχτάκι, δυο πλαστικά μπολ, φακές και κόλλα. Πάνω στην μπάλα κολλούν το βαμβάκι, τοποθετούν πάνω του  τις φακές και τυλίγουν με το διχτάκι. ‘Επειτα, αφού κολλήσουν την μπάλα στο ένα από τα δύο μπολάκια, βρέχουν το βαμβάκι, τοποθετούν ένα θερμόμετρο και κλείνουν με το δεύτερο μπολ από πάνω. Όλοι οι μαθητές του σχολείου παρακολουθούν τα στάδια ανάπτυξης των φακών και τη μεταμόρφωση της τεχνητής Γης (έχει προηγηθεί επεξήγηση του τι κάνουμε).  Σιγά-σιγά οι φακές μεγαλώνουν και όταν φτάσουν  σε πλήρη ανάπτυξη, οι μαθητές έχοντας ειδοποιήσει τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου να έρθουν και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του «πειράματός» μας, παρατηρούν τη θερμοκρασία που δείχνει το θερμόμετρο. Ακολούθως, σκεπάζουν τη «Γη» με ένα δεύτερο μεγαλύτερο δοχείο, μέχρι το επόμενο διάλειμμα. Στο επόμενο διάλειμμα, όσοι επιθυμούν,  συγκεντρώνονται και «ξεσκεπάζουμε τη Γη μας». Όλες οι φακές έχουν πλέον μαραθεί και η θερμοκρασία ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου.